mooievenweg 2 - Reisverslag uit Ash Shindaghah, Verenigde Arabische Emiraten van Bea /wiebe. Riedstra. / Meulen - WaarBenJij.nu mooievenweg 2 - Reisverslag uit Ash Shindaghah, Verenigde Arabische Emiraten van Bea /wiebe. Riedstra. / Meulen - WaarBenJij.nu

mooievenweg 2

Blijf op de hoogte en volg Bea /wiebe.

10 Maart 2014 | Verenigde Arabische Emiraten, Ash Shindaghah

9 Maart
Om ongeveer 8 u komen we aan in de haven van Maputo.
Stad met ongeveer 2miljoen inwoners, vanuit zee ziet het er inderdaad uit als een grote stad
flatgebouwen dicht op elkaar langs de kust enige kilometers lang.
Zo te zien een stad zoals we die in onze regio tegenkomen.
Mozambique een land dat sinds 1975 zelfstandig is. Tot dan kolonie van Portugal , waar voor de verzelfstandiging al vanaf de jaren zestig strijd heeft gewoed voor die zelfstandigheid gevoerd door Frelimo de onafhanklijkheids beweging. Een bloedige strijd die vele duizenden mensenlevens heeft gekost. En wreed waren ze over en weer.
Na de onafhankelijkheid ging de strijd eigenlijk gewoon door, maar dan onderling. Frelimo een sterk communistische club, riep zelf weer veel weerstand op en het ging door tot 1992.
Nog eens enkele honderdduizenden slachtoffers. Deze strijd heeft het land eigenlijk in diepe armoede gestort, terwijl het voordien redelijk welvarend was. Toen het na 1992 weer begon wat op te krabbelen sloeg een andere vijand toe, het weer. Grote stormen en langdurige regenval waardoor het kustgebied meters onder water kwam te staan en alle infrastructuur werd vernield. Daarna enige jaren later een droogte periode die z'n weerga niet kende en weer opnieuw armoede vanwege mislukte oogsten.
Het is nu ook nog steeds armoede, die we dan ook treffen wanneer we van boord gaan om de stad te verkennen. We zijn niet ver gekomen, een troep van jewelste en handelaren die je weer niet met rust laten om hun waren te slijten. Behalve een spoorstation van mooie architectuur was er niet veel, wel een brede boulevard door de stad van een ongekende smerigheid met een niet te overziene hoeveelheid van kraampjes met handel. Als stopplaats voor een cruise is dit niet de meest handige als het gaat om een idee van Mozambique te krijgen en mensen nog eens terug te laten komen. Er schijnen echt wel heel mooie gebieden te zijn die voor toeristen heel aantrekkelijk zijn, maar niet in Maputo.
Maar goed we hebben het meegemaakt .
Volgende plaats in Zuid Afrika , Richards bay.