oversteek 6
Blijf op de hoogte en volg Bea /wiebe.
28 April 2013 | Verenigde Staten, Chinatown
Aangekomen in Honolulu op het eiland Oahu, hoofdstad van Hawaï . Een metropool, geeft niet echt een gevoel van een tropisch paradijs. De lokatie bepaler vindt dat kennelijk ook, China town in de Verenigde staten hoeveel zouden er zijn in de verenigde Staten ?
Het tropisch paradijs bevind zich buiten de stad, waar vele prachtige stranden zijn, en de spectaculaire vulkanen. We zijn ook hier maar een dag en dan moeten er keuzes worden gemaakt, wat gaan we doen. We hebben gekozen om ons maar eens te verdiepen in de gebeurtenissen op de 7e december 1941, en daaraan volgend. De laffe aanval van de Japanners in de vroege zondagmorgen, terwijl de Japanse onderhandelaars in Amerika nog steeds in gesprek waren met Roosevelt en de zijnen. Pearlharbour waar het allemaal gebeurde is nog steeds marine hoofdkwartier maar er is marine museum ingericht wat de nodige hectares inneemt. Telkens als je met zoiets wordt geconfronteerd grijpt t je weer aan. Op deze plaatsen waar in een paar uur tijd de hel losbarste en duizenden militairen omkwamen en hoe dit in beeld wordt gebracht geeft je zo nu en dan de rillingen. Ook na zoveel jaren. Boven het wrak van de Arizona is voor het publiek een gebouw neergezet waar je het wrak dat op een paar stukjes na onder water ligt kunt zien. In het gebouw een tableau waarop alle namen van de omgekomen mensen staan. Je dan te bedenken dat deze mensen nog altijd in het wrak zitten opgesloten, meer dan 1100 man.Men was toen niet bij machte de mensen er uit te halen. Een klein spoor van olie zie je nog steeds uit het wrak komen. Mensen hier zeggen dat dat de zwarte tranen van zijn van alle omgekomenen.
Naar het slagschip de Missouri, het laatste grote slagschip dat de Amerikanen hebben gebouwd. Het kwam in actieve dienst in mei 1945 en heeft de laatste stuiptrekkingen van de Jappen meegemaakt, aangevallen door onder andere de Kamikaze piloten. Een daarvan kwam met z'n toestel op het dek terecht zonder al te veel schade aan te richten. In plaats van hem met toestel en alles overboord te zetten, werd hem met een militaire eer ceremonie een zeemansgraf gegund.
De Missouri het schip waarop de officiële onvoorwaardelijke overgave van het Japanse rijk op 9 september werd getekend, door vertegenwoordigers van de keizer van Japan en Mc Arthur opperbevelhebber van de strijdkrachten in de Pacific,
ook mede ondertekend door onder andere de Nederlandse vertegenwoordiger van Ned. Indië . Ook een onderzeeër bezichtigd die heel goed de oorlog is doorgekomen en succesvol heeft geopereerd. Maar ook een site met 44 onderzeeërs die minder succesvol waren en meestal men man en muis zijn vergaan en nooit meer terug gevonden, die zijn zogenaamd op eeuwigdurende missie. " Still on patrol "
zoals dat heet .
Het is allemaal te veel om in dit bestek te noemen,het is maar een kleine indruk.
Nu maandag op onze laatste oversteek naar Vancouver 5 zeedagen en dan ontschepen.
Wiebe/ Bea
01 Mei 2013 - 19:23
Edith:
Uiteraard weer een prachtig verslag! Ik ben blij dat jullie deze reis maken want zo leer ik nog wat ook over de geschiedenis en heden van de plaatsen die jullie bezoeken!
Hebben jullie nog wat mee gekregen van de kroning van W.A. ? Ik vond het in ieder geval prachtig, ben nog met Miranda en Rick de stad in geweest en een heleboel bekenden tegen gekomen alleen weet ik niet meer zo goed wie ;-) Gezellig was het wel! Voor de rest weinig te melden dus ik wacht jullie volgend verslag maar weer af! Krijgen jullie al zeebenen overigens?
Liefs en een dikke tuut van mij!